Jonas Vingegaard: “De honger om vaker de Tour te winnen is er altijd”

Nog geen vier jaar geleden werd hij verlamd door de stress toen hij in de Ronde van Polen de leiderstrui overnam. In de zomer van 2022 regeerde hij soeverein met de gele trui om zijn schouders in de belangrijkste koers van het jaar, de Tour de France. De status van superkampioen heeft hem niet veranderd. Nog altijd heeft hij zelf de regie van zijn leven in handen. Sterker, in een interview met RIDE Magazine geeft Jonas Vingegaard aan uit te kijken om met rugnummer 1 zijn Tour-titel te verdedigen.

Dit interview was eerder te lezen in de RIDE Voorjaarsgids van 2023.

Het lijkt het uiteinde van de wereld te zijn. Op de vlaktes met het uitzicht over de fjord Limford heeft de koude Noorderwind geregeld vrij spel en voel je de eenzaamheid van het bestaan. Glyngøre, een klein dorpje met zo’n 1500 inwoners in Midden-Jutland, is dan ook een ideale plek om de drukte te ontvluchten. Een ideaal toevluchtsoord voor Jonas Vingegaard om alle belangstelling rond zijn Tour de France-zege te ontlopen en een normaal dagelijks leven te leiden. Alsof het geel hem nooit heeft gekroond.

Sinds 2019 woont Vingegaard in Glyngøre, een plaats waar de haven het middelpunt vormt en benadrukt dat de visserij nog altijd een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor het dorp is. De vele houten huizen kenmerken de typische Scandinavische bouwstijl. Op de wegen langs de kliffen, over de heuvels en door de vele bossen krijg je het gevoel alleen op de wereld te zijn en overheerst de eeuwige stilte. Zeker op winterse dagen wanneer de gevoelstemperatuur vaak ver onder het vriespunt ligt. De 1.700 meter lange brug Sallingsundbroen tussen de schiereilanden Noord- en Midden Jutland zorgt voor enige bedrijvigheid in dit kleine dorp. Voor de rest heerst er de stilte.

Al ruim drie jaar lang is dit de plek waar Vingegaard en zijn vriendin Trine, inmiddels met hun dochtertje Frida, zich helemaal thuisvoelen. Op een uurtje rijden van zijn geboorteplaats Hillerslev en van Hanstholm, de havenplaats waar hij op de visafslag werkte. In de wintermaanden verblijft de Tour-winnaar gedwongen door de koude weersomstandigheden ook geregeld aan de Spaanse costa’s in de omgeving van Alicante of nabij Marbella, waar hij nu een appartement laat bouwen.

foto: Bram Berkien

Normaal leven

“Natuurlijk zijn er zaken om me heen zijn veranderd, maar ik kan niet zeggen dat mijn leven is veranderd”, antwoordt Vingegaard wanneer we hem vragen naar de impact van zijn Tour-zege. “Ik kan in Glyngøre nog steeds mijn normale leven leiden. Ik kan mijn trainingen goed afwerken en kan ook nog probleemloos mijn boodschappen in de lokale supermarkt halen. Iedereen kent elkaar hier, waardoor ik ook na mijn successen in de Tour nooit in een vervelende situatie terecht kwam. Voor mijn dorpsgenoten blijf ik gewoon Jonas, dus eigenlijk is er niks veranderd. Het is niet ineens dat het hele dorp op zijn kop staat. Daar zijn de mensen hier ook te nuchter voor. Wanneer ik naar een grotere stad zoals Kopenhagen of naar het vliegveld ga, dan merk ik wel dat mijn status anders is.


Dit is een verhaal uit RIDE Magazine.
Maak een GRATIS account aan om het hele artikel te lezen.