Tour du Vin: Etappe 1

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 1: Brest – Landerneau

In Bretagne is een bezoek aan een restaurant dat gespecialiseerd is in Fruits de Mer voor mij een must. Heerlijk die grote plateaus overvol met oesters, roze en grijze garnalen, stukjes kreeft, scheermessen en o.a. krab. Aan de haven in Brest heb ik deze lekkernijen gegeten in restaurant Maison de l’Ocean. Verser kan niet!

Er werd mij geadviseerd om een Muscadet bij deze zeevruchten te drinken. De meest gerespecteerde wijnrecensent Jancin Robinson benadrukte onlangs nog dat je voor Muscadet uit de Loire-streek ontzettend veel waar voor je geld krijgt. Het is een toegankelijke wat rondere en meer fruitige (veelal appel en citrus) witte wijn, die iets soepeler en fijner drinkt dan de meeste andere witte wijnen. Het laatste decennia zit Muscadet weer enorm in de lift. Een frisdroge Muscadet is ook lekker bij een salade niçoise of een toast met zalm.

Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie, Bonnets blancs, Domaine Bonnet Huteau
Prijs: €11,50
Al op dit instapniveau kun je alle vaardigheden van de Bonnet-broers proeven, de wijn heeft veel grip, zelfs diepte en een charmante frisheid, hij eindigt fruitig en charmant, maar hij is absoluut droog met minder dan 2,0 g restsuiker! Een echte allrounder! Gemaakt van 15-30 jaar oude wijnstokken.

Laat een reactie achter