Tour du Vin – Etappe 10

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 10: Albertville – Valence

Vanuit de Alpen gaan we naar Valence waar we aan de poort van de Ardèche staan. Samen met de Drôme en de Provençe zijn dit favoriete vakantieregio’s en als je er eenmaal vertoeft kun je begrijpen waarom. Als ik denk aan leven als een god in Frankrijk dan denk ik aan dit gebied. Net ten zuiden van Lyon heb ik meer dan geregeld overnacht in Beau Rivage in Condrieu. In een prachtige bocht van de Rhône kom je hier helemaal tot rust. En de steile hellingen staan ook bekend als het terroir voor enkele van de beste wijnen van Frankrijk. Denk aan de Côte-Rotie, Condrieu, Saint-Joseph en de Crozes-Hermitage. Dit zijn mijn favoriete Franse wijnen. Druivensoorten als de Syrah, Viognier en Quiron doen het hier heel goed. Bekende domaines zoals Étienne Guigal en M. Chapoutier, waar de beeldschone dochter Mathilde door haar vele reizen een werelds karakter aan de wijnen geeft, zijn in deze regio gevestigd. Ik kies bij deze rit geen dure Condrieu-wijn, maar de onbekendere en veel betaalbaardere IGP Collines Rhôdaniennes uit deze omgeving. Ook gemaakt van de Viognier druif, een steeds meer trendy druif, lijkt deze fruitige en frisse wijn verdacht veel op de Condrieu.

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter