Tour du Vin – Etappe 12

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 12: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes

Vanuit Saint-Paul-Trois-Château (bekend van de Coteaux du Tricastin-wijn) gaat deze rit via de schitterende Gorges de l’Ardèche naar Nîmes. Een streek waar de Romeinen de schoonheid al van ontdekten en waar talrijke overblijfsels van het Romeinse rijk nog te vinden zijn. Denk aan de Arena van Nìmes, de Pont-du-Gard en de Romeinse geschiedenis in Avignon. Vanaf 1309 werd dit de verblijfplaats van de pausen tijdens hun ballingschap uit Rome. Niet alleen investeerden zij in deze tijd in de rode wijnen (Châteauneuf-du-Pape), maar ook in de rosé-wijnen in het direct hiernaast gelegen Tavel. Rosé is tegenwoordig een mode-item geworden. De mooie kleur is voor velen net zo belangrijk als de smaak, waarbij het hip is om tegenwoordig Aix of Miravel (van Angelina Jolie en Brad Pitt) te drinken. In Tavel kijken ze niet naar de kleur, maar willen ze op een van de oudste ‘applications’ van Frankrijk qua smaak de lekkerste rosé van het land maken. De Tavel van Domaine la Rocalière is helder licht rood van kleur en heeft iets weg van een lichte, rode wijn. Voor een rosé krijg je met deze Tavel veel wijn. Gedurfd, perfect als aperitief maar ook bij een voorgerecht met bijvoorbeeld tonijn.

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter