Tour du Vin – Etappe 14

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 14: Carcassonne – Quillan

Na het vertrek vanuit de toeristische trekpleister Carcassonne heb je een prachtig uitzicht op de stad. De oude vestigingsstad tekent zich tegen het wijnbouwgebied waarachter de garrigue-bergen van de Corbières verrijzen. Het peloton rijdt een beetje zuidelijker en passeert ook door de Haute Vallée de l’Aude waar de appellatie Limoux ligt.

Op het gebied van wijnen is deze streek vrij uniek omdat ze vooral mousserende wijnen produceert. Hier kochten de wijnmakers Collovray & Terrier uit de Maçon-regio zo’n 95 hectares. Waar ze zich in Maçon richten op de Pouilly-Fuissé, Saint-Véran, Mâcon-Villages en Viré Clésse. In de Haute Vallée de l’Aude specialiseren ze zich met de Chardonnay en Pinot Noir, twee iconen uit de Bourgogne. Juist de hoogte, de invloeden van de Middellandse Zee en de Pyreneeën kenmerken hun wijnen die onder het Domaine Altugnac op de markt verschijnen. Van de Limoux Terres Amoureuses ben ik enorm gecharmeerd. Een frisse en zachte Chardonnay, op eikenhout gerijpt, beetje vettig en exotisch met de aroma’s van citrus, limoen en ananas. In vergelijking met de witte Bourgognes is dit een koopje.

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter