Tour du Vin – Etappe 16

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 16: Pas de la Case – Saint Gaudens

De eerste rit in de Pyreneeën, het gebergte waar een groot deel van de rijke geschiedenis van de Tour de France is geschreven. In de Hautes-Pyrénées liggen 14 cols, de Haute-Garonne telt een tiental cols, terwijl de Ariège 20 cols telt. De meest bekende klim in deze rit is de Portet d’Aspet, waar het monument voor de in 1995 verongelukte olympische kampioen Fabio Casartelli een bedevaartsoort voor de vele fietstoeristen is. Van een misschien nog grotere betekenis is echter het monument ter ere van het heldhaftige optreden van Franse berggidsen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij riskeerden hun leven met het over de grens brengen van talloze vluchtelingen van door Nazi-Duitsland bezette Frankrijk naar het ‘vrije’ Spanje. Het monument staat op de exacte plaats waar een nazi-patrouille op 6 februari 1944 na verraad een razzia hield onder vluchtelingen. Velen stierven, terwijl de overlevenden werden gefusilleerd of naar een concentratiekamp gedeporteerd. Slechts een klein aantal van hen wist te ontkomen en overleefde de oorlog.

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter