Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.
Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.
Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.
Tip van Raymond: Etappe 18: Pau – Luz Ardiden
De meest zware rit door de Pyreneeën met de roemruchte Col du Tourmalet als scherprechter. De wijnen uit de Pyreneeën zijn bij het grote publiek niet echt bekend. Toch komen uit de Ariège zeer mooie rode wijnen veelal gemaakt van Shiraz en Cabernet-Sauvignon. Ook de Gascogne, vooral bekend van de frisse droge witte wijnen, loopt tot in de Pyreneeën. Met een productiepotentieel van meer dan 100 miljoen flessen per jaar, waarvan 75% bestemd is voor export, is dit Frankrijks grootste producent van witte ‘Vin de Pays’. In Pau heb ik diverse malen geslapen in het prestigieuze Hotel Parc Beaumont. Hier kreeg ik aan de bar een glas van Domaine Saint-Lannes. Een echte dorstlesser, maar zeker ook een onderschatte wijn. Wijnmaker Michel Duffour maakt wijnen die ieder jaar tot de beste van de streek behoren. De Colombard-druif geldt als de identiteit van de Gascogne. Maar deze wijn van de Gros Manseng-druif is een regelrechte verrassing. Fris, fruitig en een vleugje honing. Typische huiswijn, lekker als aperitief, maar ook bij salades.