Tour du Vin – Etappe 2

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 2: Perros-Guirec – Mûr-de-Bretagne

Om de zoveel jaren is de Mûr-de-Bretagne een van de hindernissen in de Tour-parcours. Zo leed Tom Dumoulin drie jaar geleden pijnlijk tijdverlies door materiaalpech vlak voor deze muur in het departement Côtes-d’Armor. Deze streek staat bekend om de schoonheid van zijn landschappen, authentieke steden maar vooral om de kusten waarbij de roze granietkust en smagradkust eruit springen.

Ik kwam in deze regio voor het eerst aan de kust tijdens de Tour van 1991. Ik begreep er ‘s middags niks van waarom de vele bootjes allemaal op het droge lagen. Pas toen ik ’s avonds terugkeerde, zag ik hoe groot de springtijden hier zijn. Ik slaap dan ook het liefst in een hotelletje aan de kust.

In Saint-Brieuc is de haven met inham en baai Le Légué prachtig, maar mijn voorkeur geniet toch Saint-Malo met de indrukwekkende vestigingwerken met prachtige torens en gevels. Hier kan het verschil tussen eb en vloed overigens het grootste zijn van heel Europa, liefst dertien meter. Specialiteit van deze regio: Noix Saint-Jacques oftewel Sint Jacobsschelp.

Laat een reactie achter