Tour du Vin – Etappe 20

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 20: Libourne – Saint-Émilon

Dé wijntijdrit van deze Tour. Het merendeel van deze 31 individuele kilometers gaat door de wijngaarden. Het parcours lijkt deels op dat van de Tour van 1996 toen er ruim 63 kilometer tegen de klok van Bordeaux naar Saint-Émilion werd afgelegd. Natuurlijk kan ik bij deze rit tientallen wijnen halen. Ik heb echter voor een wijn gekozen die specifiek bij één renner past voor wie deze rit eigenlijk op zijn lijf was geschreven. Helaas is hij er dit jaar niet bij. Vandaag drinken we Château Tour du Moulin, een Grand Vin de Bordeaux uit Fronsac. Ik weet dat Tom Dumoulin ook soms van de betere wijnen kan genieten en een speciale liefde voor vooral de Italiaanse en Argentijnse wijnen heeft. Ik heb hem gevraagd of hij deze wijn kende. ‘Een prima zwaardere wijn’, liet hij me weten. Zelf vind ik het een uitgebalanceerde wijn waarin duidelijk te proeven is dat hij op hout gerijpt is en het donkere fruit zoals braam en pruimen de smaak accentueert. De finale is goed. Wat dat betreft hopen we dat de renner op ‘zijn’ wijn gaat lijken.

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter