Tour du Vin – Etappe 5

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 5: Changé – Laval

De laatste jaren bieden de meeste finishplaatsen in de Tour voor de geaccrediteerde journalisten in de nabijheid van de ‘Salle de Presse’ een lunch met meestal regionale producten. Het begon enkele jaren met een stokbroodje jambon ou fromage, maar steeds vaker willen de betreffende toeristische diensten dat de media ook de culinaire parels van hun streek proeft.

Laval ligt in de Mayenne en deze regio staat op dat gebied vooral bekend om de Entrammes. Een heerlijke biologische kaas van verse melk, die het stokje heeft overgenomen van de bekende Port Salut, vroeger gemaakt door de monniken in de streek. Het is een vrij stevige kaas die genoemd is naar het gelijknamige plaatsje dat niet ver verwijderd is van de startplaats van deze eerste tijdrit.

Op een heel ander vlak: als u alles wilt weten over melk en melkproducten, moet u richting Lactopôle André Besnier in het centrum van Laval, dat met meer dan 4000 voorwerpen en documenten het grootste melk- en kaasmuseum ter wereld is. Dit museum is meer dan 5000 m² groot. De regio Mayenne heeft vrij veel kastelen. Maar voor de meesten is deze streek vooral een doorsteekplaats richting Normandië en Bretagne.

Laat een reactie achter