Tour du Vin – Etappe 7

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 7: Vierzon – Le Creusot

Vanuit finishplaats Le Creusot rij ik een klein uurtje zuiderlijk naar de omgeving rond Maçon dat een van mijn favoriete regio’s in Frankrijk is. Het heuvelachtige landschap met de vele wijngaarden is idyllisch. De laatste jaren slaap ik steevast in de prachtige bed & breakfast in Fuissé van Theo Heuft, de vroegere eigenaar van de roemruchte nachtclub YabYum. Op loopafstand ligt het restaurant L’O des Vignes waar je op sterrenniveau onder de platanen kunt dineren. En qua witte wijnen begeef je je hier in een paradijs. Natuurlijk de Pouilly-Fuissé, de Saint-Veran en o.a. de Maçon-wijnen die door de hoge producties vaak iets simpele saaie Chardonnays zijn. Ik heb me hier laten verrassen door een Maçon-Fuissé van Domaine Auvigue. Deze wijngaarden grenzen aan Fuissé en de wijn is een compromis tussen lichtvoetig en een serieuze structuur. Ondergrond van het terroir is vooral rotsachtig en kalksteen en geeft nog niet alles prijs. Het fruit zorgt vervolgens voor de expressie. Brigitte Bardot meets Catherine Deneuve, werd me verteld. Een ideale wijn voor op het terras tegen een mooie prijs.

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter