Tour du Vin – Etappe 8

Wielerverslaggever Raymond Kerckhoffs volgt dit jaar voor de 32ste keer de Tour de France. In 1990 was hij met zijn 18 jaar de jongste journalist in de geschiedenis van La Grande Boucle. In al die jaren bouwde hij in vele aspecten een grote liefde op voor Frankrijk. Zo kent hij talrijke mooie plekjes, adressen en regionale gerechten.

Door iedere keer in de restaurants te informeren naar de wijnen van de regio bouwde hij een aardige kennis op van de Franse wijnen. Zijn grote liefde voor wijn bezegelde hij drie jaar geleden door via goede vrienden mede-eigenaar van het Argentijnse wijngoed Alpasión te worden.

Bij iedere rit van deze Tour geeft Kerckhoffs een aantal toeristische- en/of culinaire tips of zoekt hij een wijn die aan deze regio verbonden is. In samenwerking met Vojacek wijnen bestaat de mogelijkheid om via deze link de wijnen te bestellen of zelfs het hele Tour-pakket van 12 wijnen te bestellen inclusief twee mooie cadeaus.

Tip van Raymond: Etappe 8: Oyonnax – Le Grand Bornand

Domaine Auvigue, Mâcon Fuissé 2019 €13,95

In de Haute-Savoie voel ik me thuis. Al kind ben ik hier diverse malen op vakantie geweest en nog steeds zoek ik bij iedere koers in deze regio de prachtige meren van Annecy en Aix-les-Bains op om te overnachten. Aan het Lac du Bourget slaap ik meestal in hotel Aquakub waarna ik te voet richting het haventje gaan om te dineren. In Annecy kies ik voor de gezelligheid van de straatjes met restaurants aan de kanalen in het centrum. Iedere keer ben ik nog verrast van de schoonheid van het blauw-groene water dat aftekent tegen de bergketens. Uit deze regio komt Vin du Bugey. Een wijn die ik overigens niet heb leren kennen in de Savoie, maar als huisaperitief bij Café Sjiek in Maastricht.  De Savoie is met amper 2.000 ha wijngaarden een van de kleinste wijnregio’s van Frankrijk. Als rode huiswijn krijg je hier veelal de Gamay. De Vin du Bugey is een demi-sec. Deze rosé is licht mousserend en heeft een mildel speelse smaak. Het is een spannend alternatief voor de Kir Royal. Niet alleen als aperitief, maar ook bij het dessert of bij rood fruit pas deze bijzondere wijn. Kenners hebben deze rosé de Cerdon al eens uitgeroepen tot bubbel van het jaar.

Lichtgeel van kleur. op de flanken van Fuissé. Prachtig bezit dat nog steeds volgens de klassieke Bourgondische tradities werkt en nog heel sterk betaalbaar blijft. Deze wijn is voornamelijk staalgelagerd en voor een klein deel opgevoed op houten vaten. Een Bourgogne met veel frisheid die meer mineraliteit (krijt) vertoont, maar wel rond, kruidig en soepel blijft. Qua smaaktype is deze Mâcon crispy en puur met in de neus iets van groene appel, citrus en meloen. Wij drinken ‘m graag als luxe borrelwijn. Aan tafel is dit een echte visbegeleider (snoekbaars, kabeljauw of grietfilet). Gepocheerd of zacht gegaard in de oven. Met groentes die nog ‘bite’ hebben komt deze wijn perfect tot zijn recht. 13.5 % alcohol

‘Coffret blanc’ Proefpakket 6 flessen Tour de France

Laat een reactie achter